10 år som blogger

Idag, 26. februar 2011 er det nøyaktig 10 år siden jeg skrev min første bloggpost. Den var dønn lik nesten alle andre første bloggposter og hadde jeg visst at jeg skulle holde på så lenge, eller få så mange lesere, så hadde jeg nok prøvd å skrive noe mer betydningsfullt. Men det er vel egentlig bloggmediets sjarme, den uhøytidelige stilen og den, dengang, lite selvbevisste skrivingen. Jeg er glad jeg startet å blogge på et tidspunkt hvor det var få som blogget og svært lite å bli sammenlignet med.

Det har vært mange som har betydd mye for hvordan jeg har utviklet meg som blogger. Jill Walker Rettberg var den som presenterte meg for blogging og som etter to år hjalp meg å sette opp min første blogg på eget domene (miromurr.no) i MovableType. Dengangen det var nødvendig med en komplisert installasjon på egen server og oppsett av MySQL database og lignende. Jeg skjønte ikke så mye, men Jill var hjelpsomheten selv og stilte opp med gode råd og praktisk hjelp. (hun fikk den tradisjonelle nerde-lønnen, Pizza fra Peppes)

Siden har jeg selv fikset å skifte over til WordPress og klarer nå serverinstallasjon og instillinger selv. Veldig hyggelig å være såpass kompetent.

Den som jeg aller mest vil takke for at bloggingen tok av og ble en aktivitet jeg har jobbet med så lenge er dengang redaktør av Bok og Bibliotek, Chris Erichsen, som så potensialet i bloggene og tok Blogg og Bibliotek inn i sine spalter en periode. Det ble et fruktbart samarbeid som viste at blogging hadde mer å levere enn dagboksnotater fra mer eller mindre selvopptatte skribenter.

En annen som har påvirket meg mye er Eirik Newth, både dengangen han avskrev blogging som seriøs kanal, og da han ble norges første forfatterblogger. Eirik har virkelig fått fram hvordan blogging kan bety noe både for han personlig som forfatter, men og som debattarena. Det er på Eirik sin blogg at noen av de viktigste diskusjonene rundt ebøker i Norge har funnet sted.

Av bibliotekbloggere har nok den største inspirasjonen kommet fra USA og Storbritannia. Michael Casey, Michael Stephens og Phil Bradley har vært store leverandører av kunnskap og diskusjoner.

I Norge har jo Tord Høivik vært den mest fremtredene bloggeren lenge.

Har bloggingen forandret seg i løpet av de ti årene jeg har holdt på? Det kan man jo trygt si et rungende ja til. Blogging er nå et kjent og akseptert fenomen som beveger seg i stadig nye retninger. Nå blogger bibliotekdirektører og ministre og til og med Nasjonalbiblioteket har sett at bloggen er et godt verktøy for kommunikasjon mot omgivelsene.

En ting jeg har lagt merke til er hvor mange fler kommentarer jeg får på postene idag i for hold til i begynnelsen. De første årene var det svært langt mellom kommentarene. Nå som det flommer over av blogger er tydligvis terskelen for å kommentere langt lavere og jeg får fler, men fortsatt for få, kommentarer.

Før var bloggpostene svært korte, mens idag skriver jeg vesentlig lenger. Det ser ut til å være en trend jeg har til felles med resten av blogguniverset. Facebook og Twitter har i stor grad tatt over for de korte bloggpostene, og bloggen har blitt et medium for de lengre og kanskje mer varige tankene.

Takket være bloggingen har jeg møtt utrolig mange interessante mennesker og kanskje fått noen muligheter jeg ellers ikke ville fått. Bloggingen har direkte inspirert meg til å starte arbeidet med konferansen Digital og Sosial i 2004. Det var noko også tanken om at flere bibliotek burde prøve blogging som fikk meg til å gå videre  med en tanke fra Morten Skogly og utforme og selge ideen om Biblioteklaboratoriet til ABM-utvikling som tok ideen og satte den ut i praksis med hjelp av flinke folk på Høyskolen i Oslo.

Det viktigste med bloggen har likevel hele tiden vært å ha en kanal å skrive i. Uansett hvor mange/få lesere jeg har hatt opp gjennom årene så har jeg likevel hatt stor glede av å holde skrivingen vedlike og ikke minst selv i perioder med stort arbeids- og tidspress hatt en mulighet til å smelle ut en kort post. Bloggingen har nå blitt integrert i livet mitt på en svært positiv måte. Etter å ha følt en del press på å alltid skrive, alltid ha noe å si, så har jeg idag et langt mer avslappet forhold til bloggen, og lar de pausene som oppstår være der uten å føle at det MÅ skrives for å holde bloggen i live.

Takk til alle som har lest og kommentert. Det gjør det utrolig mye mer givende å skrive.

Nå får vi se hva de neste ti årene har å by på.

5 Comments

 1. Knirk said:

  Gratulerer! Det er jo utrolig lenge. Var blogg et fenomen for ti år sida? Jeg er stolt av mine to år, men i forhold til deg er jeg bare en lærling. Morsom bloggpost må jeg si.

  27 February, 2011
  Reply
  • Thomas said:

   Takk 🙂 for ti år siden var nok ikke blogging et fenomen utenfor en ganske liten gruppe, men aksepten kom raskere enn jeg hadde trodd.

   27 February, 2011
   Reply
 2. Magnus said:

  Grattis! Jeg passerer samme milepæl 15. april…

  28 February, 2011
  Reply
 3. Eli Frisvold said:

  Det er jo bare til å bøye seg i støvet for! Hilsen en som bare ( om noen måneder) har 5 – årsjubileum å skryte av!

  28 February, 2011
  Reply
 4. Bente Bing Kleiva said:

  Wow! 10 år! Respect!! Gratulerer, Thomas! Du har vært og er en inspirator og motivator for alle som vil prøve seg på noe nytt. Håper på mer bloggskrivekløe i tiden som kommer…

  28 February, 2011
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *